~MulaKAnLah DenGaN~

~INSAN LUPA~

!!!..::bumi kini semakin tua...manusia semakin rakus menaklukinya..sistemnya sudah "out off date"..sehinggakan kapal terbang tidak boleh terbang..maka sama-samalah kita beringat dan mencri amal sebanayak mungkin..serta sama-sama memperbaiki kelemahan yang ada~::..!!!

by:moshimoshi~

Tuesday, December 21, 2010

22 sifat YAHUDI




Assalamualaikum...buat sahabat cik mashy...disini cik mashy akan senaraikan 22 sifat2 kaum YAHUDI...dengan sedar atau tidak sedar ramai ummat islam sekarang tertipu dan terpedaya dengan sifat2 mereka..pelbagai cara telah deperaktikkan oleh mereka yang telah berjaya melalaikan iman2 kita..
melalui pemakanan, melalui media massa sperti yang paling jelas dan ketara alah rancangan yang dipaparkan dalam tv,majalah2 dengan memperagakan fesyen2 terkini bagi remaja2, internet serta senjata mereka yangpaling berkesan dalam merosakkan iman kita adalah melalui pemakanan..nauzubillah..
Dalam Al-Quran disebutkan antara - antara sifat buruk bangsa Yahudi, iaitu :

1. Keras hati dan dzalim (Al-Baqarah:75,91
,93,120,145,170; An-Nisa:160; Al-Maidah:41)
2. Kebanyakan fasik dan sedikit beriman kepada Allah SWT (Ali Imran:110; An-Nisa:55)

3. Musuh yang paling bahaya bagi orang-orang Islam (Al-Maidah:82)

4. Amat mengetahui kekuatan dan kelemahan orang-orang Islam seperti mereka mengenal anak mereka sendiri (Al-An'am:20)
5. Mengubah dan memutarbalikkan kebenaran (Al-Baqarah:75,91,101,140,145,211; Ali Imron:71,78; An-Nisa:46; Al-Maidah:41)

6. Menyembunyikan bukti kebenaran (Al-Baqarah:76,101,120,146; Ali Imron:71)

7. Hanya menerima perkara-perkara atau kebenaran yang dapat memenuhi cita rasa atau nafsu mereka (Al-Baqarah:87,101,120,146; Al-Ma
idah:41)

8. Ingkar dan tidak dapat menerima keterangan dan kebenaran AlQuran (Al-Baqarah:91,99; Ali Imron:70)

9. Memekakkan telinga kepada seruan kebenaran, membisukan diri untuk mengucapkan perkara yang benar, membutakan mata terhadap bukti kebenaran dan tidak menggunakan akal untuk menimbangkan kebenaran (Al-Baqarah:171)
10. Mencampur adukkan yang benar dan yang salah, yang hak dan yang batil (Ali Imran:71)

11. Berpura-pura mendukung orang Islam tetapi apabila ada di belakang orang-orang Islam, mereka mengutuk dengan sekeras-kerasnya (Al-Baqarah:76; Ali Imran:72,119)

12. Hati meraka sudah tertutup akan Islam karena dilaknat oleh Allah SWT yang disebabkan oleh kekufuran mereka sendiri (Al-Baqarah:88,120,145,146)

13. Kuat berpegang pada rasa kebangsaan mereka dan mengatakan bahwa mereka adalah bangsa yang istimewa yang dipilih oleh Tuhan dan menyakini agama yang selain daripada Yahudi adalah salah (Al-Baqarah:94,111,113,120,135,145; Al-Maidah:18)

14. Tidak akan ada kebaikan untuk seluruh manusia jika mereka memimpin (An-Nisa:53)

15. Tidak suka, dengki, iri hati terhadap orang-orang Islam (Al-Baqarah:90,105,109,120)

16. Mencintai kemewahan dan kehidupan dunia, bersifat tamak dan rakus, menginginkan umur yang panjang dan mengejar kesenangan serta takut akan kematian (Al-Baqarah:90,95,96,212)

17. Berkata bohong, mengingkari janji dan melampaui batas (Al-Baqarah:100,246,249 Ali Imran:183,184; An-Nisa:46)

18. Berlindung di balik mulut yang manis dan perkataan yang baik (Al-Baqarah:204,246; Ali Imron:72; An-Nisa:46)

19. Mengada-ada perkara-perkara dusta dan suka kepada perkara-perkara dusta (Ali Imran:24,94,183,184; Al-Maidah:41)

20. Berlaku sombong dan memandang rendah terhadap orang-orang Islam (Al-Baqarah:206,212,247)

21. Tidak amanah dan memakan hak orang lain dengan cara yang salah (Ali Imran:75,76; At-Taubah:34)

22. Selalu melakukan kerusakan dan menganjurkan peperangan (Ali Imran:64)

semoga Allah memberi kekuatan demi menjaga iman kita serta sentiasa berjuang menentang kezaliman mereka..dalam perjuangan perlu ada pengorbanan...kerana pengorbanan adalah tanda cinta kita kepada Allah demi mendaulatkan Islam..allahuakbar!..

Wednesday, November 24, 2010

bencinye die!..

pernah x kite frust kat smeone..kite snggup lakukan ape saje utuk die..tp die skitkan hati kite..die xnak ikut ckp kte..ble kte merajuk..die pjuk balik kte..die jnji xnk buat dah...tp lme2 bt lg..ulang lagi.skitnye ati kte ni....dlm ati kite brkte2..'ble la die nk brubah??'..bila kite merajuk...kita xnak call die...die ckp kdt xde...kite xnk tlg topapkan...kite nak tinggal sayang sngt2!

tpi kte x sedar... sbnrnye kite pun mcm 2... Allah dah brikan segalanya pd kte..lbih dr ap yg kte bg pd die.kte bt slah..kte xprnah pun mintak maaf dgn Allah kn...tp Allah xmrajuk pn dgn kte..Allah bg lg kte peluang..bagi lg kite gembira dan pelbgai nikmat kt kita..~ tp pernah x kita sedar?? pernah x kite mohon maaf??...kalau Allah tinggalkan dan merajuk pd kita macam mne????!!!..nauzubillah...

Saturday, August 28, 2010

~kembali berbahagia~

~basmallah..~

salam untuk semua sabahat blog.. ermmm dah lamakan cik mashy menyepi dari blog nie...rasanya hampir 2 bulan kan..wah! lamanya..bak kata kawan cik mashy lau nak berblog nie kena org yang rajin menulis..huhu..bukan macam cik mashy rajin bercakap jer...hikhik.. actually, for the last mounth..mmg cik mashy busy..time nak post something di blog pun semua jadi separuh siap..so better cik mashy kiv dulukan..hehe..but i'm still knew about members blogger the progresses..still ambil port...balik jer dari ward lau ada mase..bace blog hang pa sume..mmg menarik dan banyak maklumat.. sepanjang 2 bulan lepas sebenarnye cik mashy pergi praktikal di HATTM (Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan) lepas 7 minggu kat sana trus pergi HBUK (Hospital Bahagia Ulu Kinta) a.k.a hospital tanjung rambutan.. mmg seronok di sepanjang praktikal..
sebenarnya tuk prktikal di HAT adalah pertama kalinya student nursing kuis ke sana..mmg laen sangat suasana di HAT...1st time cik mashy pg spital yang xpenah dengar sirin ambulan..hehe.. kelakar pun ada...bukan apa..hospital tu sebenarnya khas untuk warga tentera sahaja..bagi org awam hopital yg terdekat adalah HKL la...so...bila da sebut hospital tentera nie...macam2 perkara baru yang cik mashy jumpa.. yang cik mashy ske tngok..semua doktor kat sana adalah tentera dan mereka semua pakai unifom tentara waku bekerja..dan staff tentera lain pun same..rupa2nya dieorg pun ada staff medikal sendiri..pakaian dieorg mmg kemas dan kasut mmg hari2 silau la..hehe...setiap jumaat ada perhimpunan tuk dieorg....itu la suku daripada pengalaman cik mashy kat sana...hehe..lau nak panjang lagi..pergi sendiri la..lalala~hehe






tapi bila dah pergi ke hospital yang kiteorg nanti2 kan dari sem 1 just tau cerita dari senior..sekarang bila dah jadi senior..chewah..huhu..sendiri yang rasa la...
memang terlalu banyak kenangan disana.. itulah HBUK ( HOSPITAL BAHAGIA ULU KINTA, PERAK).. bermacam2 kerenah dan gelagat pesakit jiwa kat sana yang menggeletek perut nie.. mmg betul bahagia kiteorg di sana.. nak buat mcm mne kan biasa masuk hospital biasa.. pesakit semua terbaring di atas katil..tapi bila da berhadapan dengan dieorg adalah sebaliknya.. nak buat mcm mana..yang sakit bukan fizikal..tapi mental.. masalah yang sering menjadi rungutan bagi kami semua adalah tempat kediaman yang jauh dari hospital.. kira2 3 km perjalanan pergi dan balik..mak ai..mmg memenatkan..hanya Allah yang tahu..tapi bila waktu pagi..sampai saja di wad..penat semua hilang..sebab gelagat dieorg...
nielah trek kereta api yang perlu diseberang setiap hari..
mesti tertanya2 kan cik mashy nie xtakut ke pergi wad gila..dah la wad laki lak 2...hehe
sebenarnya meraka pun macam kita jugak..cuma nasib mereka xsebaik kita.. Allah dah tari nikmat akal yang waras dari mereka..jadi oleh kerana akal mereka sudah x sama seperti kita.. kita perlu utamakan mereka lebih la..kadang2 mmg ada masa meraka xdapat dikawal..tapi kalau macam tu..pesakit tu just perlu makan ubat saja untuk cool down kan emosi dieorg balik.. penjagaan yang paling penting bagi pesakit jiwa adalah ubatan dieorg..baru lah emosi dieorg terkawal...dan akan mereka akan bergantung dengan ubat sampai bila..tp kadang2 mmg ada yang dah sembuh..tapi still lagi perlu di pantau...

pengalaman menarik cik mashy di sana..time buat aktiviti yang memerluakan idea..mmg merapu2 dan kelakar lah idea mereka.. cik mashy dapat surat cinta 3 hari berturut...time 2..takut la skit sebab pesakit tu agak agrasif and very talkative...sampai kena menyorok..hehe~
tapi xpe lah xkan nak marah2 kan..nama pun pesakit...kita cuma perlu kawal diri kita la..
dan yang penting setiap aktiviti di sana perlu ada pengawasan dari pengawai ward la..

ermmm..rasanya itu sahaja lah ye..serba sedikit.. perkongsian cik mashy... sebab inilah cik mashy selalu menghilang..hehe~ apa2 pun yang penting dalam melakukan semua pekerjaan perlulah sabar dan ikhlas..terutama yang melibatkan hati dan perasaan...

~wassalam~

Wednesday, July 7, 2010

diri kita....

'Apabila aku terkenangkan janjiMu...Terasa gerunnya di hatiku..Betapa fakirnya fitrahku padaMu..Betapa jauhnya diriku dariMu...Sepanjang aku dibuai mimpi...Telah kulupakan janjiMu oh Ilahi...Lenaku masih belum terjaga lagi...Ya Allah sedarkanlah daku...Oh Tuhan kini ku telah jaga...JanjiMu takkan mungkir...Pada hamba yang ingkar...Diriku tidak kan terlepas...Kesalku makin menekan....Insafku kian meningkat.....Apakah masih tersisakah titisan rahmat....Moga diriku dikurniakan berkat...Tidak tertahan diriku oh Ya Allah...Menanggung azab siksaanMu...Tidak sanggup merasa diriku Ya Allah....Menanggung kemurkaanMu.....Ya Allah ampunlah kesalahanku....Ya Allah ampun keterlanjuranku
Ku memohon rahmat daripadaMu....
Semoga dihazafkan dosaku'

salam dr cik MH,
pagi ini cik nak kongsi skit la.... tiba2 terngiang2 lirik lagu yg cik mashy dengar nie... rasanya itulah diri cik mashy sekarang...mmg sukar nak cerita dan luahkan... sebab apa?? sebab kita sendiri jauhkan diri dariNYA....xpelulah nak slahkan orang laen...nak tuduh orang laen..dan nak salahkan keadaan...bagi cik mashy semua ujian yang kita telah tempuhi adalah ujian dan pengalam hidup untuk kita sendiri...kita sendiri yang rasa dan melaluinya.. jika kita sedar itu adalah satu ujian dalam hidup...pasti kita akan melakukan yang terbaik dan elak ianya berulang kembali (pisang berbuah dua kali).... even kita telah melakukan kesilapan...kita masih diberi peluang..iaitu peluang berTAUBAT...ambillah peluang itu sebelum masih belum terlambat......

skit perkongsian dr cik mashy tuk tgh pagi nie...(^_^)....da nk msuk shift laa..okey...wasslam..


Saturday, June 26, 2010

FACE BOOK DAN DOSA-DOSA..

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

pesanan buat diri dan semua:~

Semenjak empat bulan terlibat dalam menyampaikan mesej kebaikan, melarang kemungkaran melalui facebook. Disedari terdapat beberapa cara penggunaannya yang patut ditegah dan boleh jatuh perbuatan tersebut kepada haram, malah berganda-ganda haramnya.

Perlakuan dan perbuatan melalui facebook yang boleh mengundang dosa terlalu banyak, namun di kesempatan ini, cukup saya senaraikan enam perkara, iaitu :-

1) Mendedah keaiban suami, isteri di facebook.

Terdapat beberapa kes yang dilihat sama ada secara langsung atau tidak langsung, pemilik facebook meluahkan perasaan sedih, kecewa, benci, marah terhadap pasangan di ruang status mereka. Mendesak suami atau isteri juga melalui status facebook. Ada yang mendesak suami beli rumah, kereta, pinggan, perabot, baju, dan macam-macam lagi melalui status mereka. Kemudian, status tersebut mendapat komentar pelbagai dari rakan-rakan mereka. Tertekanlah suami serba salah.

Sebagaimana yang disebut oleh ramai specialist di dalam bidang rumah tangga, kebanyakan wanita suka berkongsi dan meluahkan perasaan mereka kepada orang lain sebagai pelepas kepada beban yang ditanggung. Adakalanya ia mungkin bukan bertujuan untuk menjatuhkan suaminya, bukan pula untuk tujuan membuka aib suami atau untuk mencari penyelesaian. Pendedahan itu hanya sebagai pelepas tekanan di dalam diri.

Namun, tanpa disedari perbuatan tersebut tergolong dalam mengumpat yang diharamkan oleh Islam. Semua perlu memahami bahawa mereka tidak boleh sewenangnya bercerita perihal rumahtangga atau pasangan mereka secara terbuka sama ada melalui facebook atau kepada rakan di pejabat dan sebagainya. Sebarang masalah yang sudah tidak dapat diselesaikan olehnya, hanya dibenarkan untuk diluahkan kepada seseorang yang diyakini punyai autoriti seperti ibubapa, mertua dan adik beradik yang diyakini boleh berperanan membantu, bukan berpotensi mengeruhkan lagi keadaan. Boleh juga dikongsikan secara tertutup kepada pihak ketiga seperti Qadhi, Mufti, para ilmuan sama ada Ustaz, Ustazah atau Kaunselor Rumahtangga.

Pendedahan masalah dan info yang boleh mengaibkan suami (dan isteri) TIDAK DIBENARKAN sama sekali disebarkan melalui facebook. Apabila ia dilakukan, ia dengan mudah sekali boleh mengundang dosa.

Terdapat sebahagiannya info tidak secara langsung mengaibkan pasangan, tetapi selaku pembaca, kita dapat ‘membaca’ dan mengetahui secara tersirat bahawa si pemilik sedang ‘perang dingin’ dengan pasangannya. Ada juga yang difahami, suaminya sedang gagal memenuhi apa yang diingininya, bersifat kurang baik kepadanya dan sebagainya. Ingatlah semua, rumahtangga adalah amanah, jangan meruntuhkannya melalui facebook.

Beramanahlah, berikan suami dan isteri anda password facebook anda, agar mereka sentiasa boleh meneliti mesej-mesej yang dihantar kepada anda. Boleh juga pasangan berperanan selaku penyemak dan memadam (delete) mana yang perlu jika dimasukkan secara emosi tanpa pertimbangan aqal yang wajar.

2) Terlebih gambar

Ramai di kalangan wanita hari ini sudah mempunyai facebook, mungkin sudah menjadi lumrah wanita yang biasanya inginkan kecantikan dan pujian terhadap kecantikannya. Oleh itu, semakin ramai wanita yang memuatkan gambar mereka, sama ada jarak dekat, sangat dekat ( sehingga memenuhi ruang kotak gambar) dan jauh (beramai-ramai atau seorang diri). Ditambah pula lagi dengan gaya , aksi dan fesyen yang pelbagai.

Agak pelik juga kerana sebahagian mereka sudah bersuami dan kelihatan suami mereka memberikan sepenuh keredhaan atas tayangan gambar sedemikian kepada khalayak, tanpa sebarang rasa cemburu dan prihatin. Lebih merbahayakan, ramai pula lelaki yang menontonnya, sebahagiannya memberikan pujian, malah ada yang berani bergurau senda, dan membuat ‘lamaran’ nafsu.

Lebih pelik, tuan punya facebook yang sepatutnya mampu mengawal dan memadam sebarang komen kurang etika, kelihatan membiarkan sahaja lamaran nafsu (seperti ajakan dating, kahwin – padahal wanita telah bersuami) tersebut di ruangan komentar gambarnya, tanpa rasa bersalah.

Berterusan bercanda mereka melalui ruang komentar, si lelaki dan wanita ada juga yang telah beristeri dan bersuami, cuma atas tiket kawan lama, sepejabat dan sebagainya, hal tersebut dibiarkan. Malah jika kedua-duanya masih bujang sekalipun, ia tetap BERDOSA dan SALAH di sisi Islam kerana ia termasuk dalam kategori larangan Allah ‘janganlah kamu menghampiri zina’.

Saya bimbang, ramai pula lelaki yang menjadi dayus dek kerana gambar isteri terdedah aurat ( atau menutup aurat kurang sempurna) ditayang sehabisnya di facebook. Baca perihal ciri lelaki dayus di sin ( http://www.zaharudd in.net/index. php?option= com_content&task=view&id=546&Itemid=99)

3) Penyamaran

Lelaki menyamar sebagai wanita untuk menjadi friend dan seterusnya mendapat maklumat wanita. Ada dilaporkan juga, sebahagian lelaki berang kerana tidak diluluskan menjadi ‘friend’ seseorang wanita. Akibatnya, si lelaki tidak mendapat kemudahan akses kepada gambar-gambar wanita tersebut. Bagi membolehkannya mendapat akses, terdapat lelaki yang mula menyamar menjadi wanita, meletakkan gambar mana-mana wanita yang boleh dijumpai secara mudah tertebaran di internet, diletakkan sebagai dirinya. Melalui cara itu, lelaki ini berjaya menjadi friend dan menonton seluruh gambar wanita terbabit dan berbuat apa yang disukainya dengan gambar itu.

Si wanita yang pada asalnya merasa selamat kerana merasakan dirinya telah menapis sebaiknya, rupanya masih terdedah gambarnya kepada yang orang yang tidak sepatutnya. Kerana itu, walau anda hanya membenarkan friend untuk menatapi gambar anda, pastikan semua gambar tersebut masih terhad dan terjaga.

4) Download gambar untuk simpanan dan tatapan.

Dimaklumkan juga, akibat dek kerana gambar wanita yang terlalu ‘bersepah’ difacebook, terdapat lelaki berhati buas yang memuat turun gambar tersebut dan disimpan sebagai koleksi peribadinya. Justeru, sedarlah, mana-mana wanita yang dikurniakan Allah punyai ‘rupa’ yang menurut pandangan ramai sebagai elok dan menawan. Golongan sebegini amat perlu sekali lebih berwaspada lebih daripada mereka yang lain.

Malangnya, golongan rupawan ini kelihatan lebih ghairah menjaja gambar mereka untuk mendapat lebih banyak pujian dan …’DOSA’. Simpan sahajalah gambar-gambar ‘kiut’ (cute) anda, cukuplah ia buat tatapan suami. Cukuplah pujian rakan sekeliling yang benar-benar mengenali anda. Tidak perlulah tamakkan pujian manusia luar.

Tunggu sahajalah pujian para malaikat dan bidadari di Syurga nanti, terlampau tidak sabarkah wahai diri? Sedarilah, ke’kiut’an anda mungkin menjadikan sebuah rumahtangga hancur, kecemburuan wanita lain, kerana boleh wujud gejala suami yang membanding-bandingk an wajah dan tubuh anda dengan isterinya. Jika itu berlaku, pemilik gambar mendapat dosa.

5) Tagging gambar tanpa izin dan gambar silam yang membuka aurat.

Tagging atau menandakan sesuatu gambar yang disiar merupakan satu fungsi mudah untuk menyebarluaskan gambar seseorang termasuk diri sendiri kepada kenalan dan rakan. Malangnya fungsi ini menjadi sumber dosa yang banyak juga dewasa ini. Isu ini juga telah pernah diulas oleh beberapa penulis lain seperti Sdr Shahmuzir dan Ust Abu Umair.

Ini adalah kerana, terdapat ‘trend’ menyebarkan gambar-gambar lama, dan kemudian meletakkan tagging kepada individu di dalam gambar. Perlu disedari, setiap gambar yang di’tag’, akan muncul dan boleh dilihat oleh semua friend punya rakan (friend).

Ini boleh menjadi dosa, kerana :-

a- Sebahagian individu di dalam gambar terbabit mungkin dahulu tidak menutup aurat, tetapi kini telah menutup aurat. Justeru penyebaran gambarnya yang tidak menutup aurat adalah haram.

b- Individu terbabit berada di dalam rumah, bersama keluarga, justeru penutupan auratnya tidak begitu sempurna kerana di dalam rumah sendiri atau di dalam keadaan ‘candid’, tetapi akibat ketidakperihatinan sebahagian ahli keluarga terhadap hal aurat. Gambarnya yang sedemikian tersebar. Sepatutnya, kita yang di’tanda’ boleh dengan segera delete ‘tag’ itu, hasilnya walau gambar masih tersiar tetapi ia tidak mempunyai sebarang pengenalan. Itu paling kurang boleh dilakukan oleh individu yang prihatin dan berawas-awas. Namun malangnya, sebahagian pemilik facebook tidak sedar mereka boleh ‘untagged’ nama mereka. Malah kalau mereka boleh untagged sekalipun, penyebaran gambar sedemikian tetap salah dan berDOSA di dalam Islam.

c- Gambar mengaibkan orang lain. Gambar yang disiarkan itu, walaupun menutup aurat, tetapi dalam situasi mengaibkan. Mungkin ia tidak mengaibkan individu yang menyiarkannya kerana dia dalam keadaan baik dan bagus. Namun rakannya berada dalam situasi mengaibkan, tambahan pula dia kini merupakan ‘seseorang’ yang terhormat, punyai kedudukan baik di mata masyarakat,. Apabila gambar sedemikian disiarkan, ia mencemar nama baiknya. Penyiaran sebegitu sama seperti mengutuknya secara langsung di khalayak ramai, sama ada sengaja atau tidak, semua perlu sedar..anda mungkin bebas menyiarkan gambar anda, namun gambar orang lain. Keizinan perlu diperolehi terlebih dahulu sebelum siaran dibuat.

6. Mengutuk diri sendiri & kebaikan

Adakalanya terdapat juga wanita-wanita berpenampilan cukup solehah, berpakaian extra caution dalam bab aurat sewaktu zaman universiti atau sekolahnya. Namun sesudah masuk ke alam pekerjaan dan perkahwinan, imejnya berubah begitu drastik dengan make up cukup jelas menghiasi wajah, baju bekerlipan warnanya, yang tebal dahulu sudah jadi nipis, adakalanya tidak sempurna dan macam-macam lagi. Alasannya? Seribu satu macam. Suami pula mungkin bukan dari jenis yang cermat untuk menegur dan menasihat.

Yang menyedihkan, apabila tersiar gambar lamanya yang berpakaian extra caution lagi sopan di facebook, disiarkan oleh rakan-rakan lama. Tuan punya tubuh, kelihatan tanpa malu dan segan mengutuk dirinya sendiri sama ada secara langsung atau tidak langsung. Lahirlah kata-kata, ‘zaman aku ekstrem’, ‘zaman solehah’, ‘waktu innocent’, zaman-zaman suci’, ‘itu zaman kuno dulu’, ‘itu masa duduk bawah tempurung’ dan lain-lain frasa yang sepertinya.

Tanpa disedarinya, ia mendedahkan keaiban dirinya sendiri, apabila berkata zaman solehah, bermakna kini adakah dia mengaku tidak lagi solehah, tidak suci dan sebagainya?. Demikian juga ayat-ayat lain di atas.? Ia juga sekaligus seolah mengutuk pemakaian sopan dirinya dahulu. Ingatlah wahai diri, jika tidak mampu istiqamah atas pakaian dan penampilan dahulu, janganlah sampai mengutuknya. Kerana ia sama seperti mengutuk pakaian yang sopan lagi baik, seolah mendahulukan yang kurang baik.

KESIMPULAN

Itulah facebook, ia boleh menjadi sumber pahala, jika diguna dengan betul, boleh menjadi pemudah azab jika digunakan tanpa ilmu dan limitasi. Berhati-hatilah dan berpada-padalah pemilik facebook.

Niat untuk mendekatkan ukhuwwah antara rakan lama, sekolah dan sebagainya tidak sama sekali boleh menghalalkan sembangan mesra, gurauan senda di antara suami dan isteri orang, antara lelaki dan wanita yang bukan mahram. Ia hanya akan membawa kepada kemudaratan dan keruntuhan rumahtangga. Janganlah lagi mempermainkan nama’ukhuwah’ untuk berbuat dosa.

Ukhuwwah itu hanya terhad sesuatu yang membawa kepada ingatan kepada Allah, mengajak kebaikan dan menjauh kemungkaran. Lihatlah surah al-Hujurat dan fahamkan kalam Allah sebaiknya akan erti ukhuwwah di kalangan mukmin.

Sekian.. wassalam

sumber:zaharudin.net

kadang-kadang tanpa kita sedari atau kita sedar semuanya terjadi....terlalu obses semasa on9 sehinggakan semua perkara dan benda hendak dicerita sana-sini..serta komen mengomen.. sehingga melibatkan aib sendiri dan org lain...lantas tanpa sedar membawa kepada dosa...

lebih elok jika bersederhanalah dalam melakukan segala benda dan fikir dahulu...moga tidak menyesal dikemudian hari...semoga hari ini lebih baik dari semalam...sesama berpesan-pesan kepada kebaikan dan kebenaran..sayang fillah...

والسلام

Saturday, June 19, 2010

FACEBOOK MEMBIAYAI PEPERANGAN DI GAZA??

بسم الله الرحمن الريم
السلام عليكم

salam buat semua..
cik mashy telah menerima pesanan dan cerita dari seorang sahabat..

p/s:
Tidak heran kalau di tahun 2008 facebook meraup keuntungan 300 juta dollar amerika karena lebih dari 140 juta user aktif di seluruh dunia dan 8,5 juta foto dimuat tiap harinya. Tapi keuntungan yang sebanyak itu digunakan untuk membiayai perang di Gaza. Benarkah?
Fakta – fakta :

1. Facebook adalah milik Mark Zuckerberg, Kalau kita membaca artikel tentang Mark Zuckerberg dalam bahasa inggris terdapat lengkap data diri si pembuat facebook ini.

2.Si pendiri sekaligus CEO facebook ini,dia adalah mahasiswa harvard university dan aktif sebagai anggota Alpha Epsilon Pi (Alpha Epsilon Pi adalah seperti perkumpulan mahasiswa yahudi di amerika utara)

3.Artikel ini ditulis serangan Israel di Gaza telah menewaskan lebih dari 600 palestinians.

4.Facebook mendapatkan keuntungan dari iklan yang dipasang, semakin banyak user dan pengunjung facebook semakin banyak pula penghasilnya.


Pernah suatu ketika..sedang Rasulullah s.a.w berkumpul di dalam satu majlis bersama para sahabat..tiba2 bergenang air mata baginda s.a.w..Para sahabat gelisah melihat sesuatu yang tidak mereka senangi di wajah Rasulullah s.a.w..Apabila ditanyakan oleh Saidina Abu Bakar..baginda mengatakan bahawa baginda terlalu merindui umatnya yang disebut sebagai ikhwannya..Para sahabat merasa irihati sehinggakan Saidina Abu Bakar sekali lagi bertanya Rasulullah s.a.w.."Bukankah kami ini ikhwanmu?.."Rasulullah s.a.w menjawab.."Tidak,kamu semua adalah sahabatku..ikhwanku adalah umatku yg belum pernah melihatku tapi mereka beriman dan sangat mencintaiku..Aku sangat rindu untuk bertemu mereka.." Sama-sama kita perbanyakkan selawat.

p/s: peringat ini khasnya untuk diri ini sendiri dan sahabat2 amnya...semoga dilimpahkan taufik dan hidayat olehNYA..ameen..

والسلام

Dua Tabiat Yang Membawa Wanita Ke Neraka!!!

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

Sebagai peringatan untuk para wanita dipaparkan suatu peristiwa di suatu Eid, di mana seorang wakil telah dilantik dari kaum wanita untuk bertemu dengan Rasulullah SAW untuk meminta baginda SAW memberi ucapan khusus untuk kaum wanita. Baginda bersetuju dan menyuruh mereka berkumpul di Baabun Nisaa'. Setelah kaum wanita berkumpul, Bilal pergi memanggil RasulullahSAW. Baginda pun pergi ke sana , dan membi salam dan mberi tazkirah seperti berikut: "Assalamu'alaikum, wahai kumpulan/kaum wanita. Wahai kaum wanita, aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka". Seorang wanita lalu bangun bertanya, "Apakah yang menyebabkan Yang demikian? Adakah sebab kami ini kufur?' Rasulullah SAW menjawab, "Tidak.Bukan begitu. Tetapi ada 2 tabiat kamu yang tidak elok yang boleh menjerumuskan kamu ke dalam neraka:

1. Kamu banyak mengutuk/menyumpah
2. Kamu kufurkan kebaikan suami.
Kemudian baginda SAW mengingatkan supaya :
1. Banyak beristighfar
2. Banyak bersedekah.
Keterangan: Yang dimaksudkan dengan mengutuk/menyumpah ialah seperti contoh di bawah:

Contoh 1
Katakan kita lama menunggu bas. Tetapi bas masih tak kunjung tiba, akibat geram dan marah kita mungkin berkata, "Driver bas ni dah mampus agaknya."Perkataan mampus itu termasuk dalam erti kata menyumpah. Lisan wanita memang terlalu cepat menyumpah. Kadang-kadang pakaian, perkakas rumah,hatta suami pun kena sumpah.

Contoh 2
Tengah memasak gas habis. Kita mungkin berkata "****** punya gas. Masa ni jugak nak habis.” Yang dimaksudkan kufur di sini bukan kufur I'tiqad tetapi bererti tidak mengiktiraf Kebaikan di sini bermaksud tanggungjawab yang telah ditunaikan oleh suami.Berkaitan dengan hal ini, Rasulullah pernah ditanya oleh seorang suami yang kurang faham apa yang dimaksudkan dengan 'kufurkan kebaikan suami'. Rasulullah SAW berkata,"Tidakkah pernah engkau jumpa, seorang isteri, jika seumur hidup engkau, engkau berbuat baik kepadanya, tetapi di suatu ketika, disebabkan dia tidak mendapat sesuatu yang dia kehendaki,maka dia akan berkata,"Awak ini, saya tak nampak satu pun kebaikan awak"(Terjemahan langsung dari Arab).[Dalam masyarakat kita kata-kata di atas mungkin boleh dikaitkan dengan perkataan seperti berikut:"Selama hidup dengan awak, apa yang saya dapat?".][Tak guna sesen pun'] Rasulullah SAW sambung lagi,'Mana-mana isteri yang berkata,"Awak ini, saya tak nampak satu pun kebaikan awak", maka akan gugur pahala-pahala amalannya.' Saranan Rasulullah SAW yang seterusnya ialah menyuruh kaum wanita banyak beristighfar dan bersedekah, kerana ia dapat menyelamatkan kita dari 2 perkara yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka seperti yang disebutkan tadi..

Fadhilat beristighfar:

a. Sabda Rasulullah SAW : "Siapa yang melazimkan amalan istighfar 70 X sehari, dia tidak akan ditulis sebagai orang yang lupa (nyanyuk).."Sebelum nyanyuk di hari tua, amalkan sejak muda-muda lagi.
Rasulullah SAW menganjurkan kita beristighfar 70 atau 100 kali sehari. Baginda sendiri melakukannya lebih dari 100 X sehari. Adalah diingatkan untuk mencapai target ini, eloklah kita menjadualkan amalan zikir ini dalam amalan-amalan harian kita.

b .Sabda Rasulullah SAW : "Siapa yang melazimkan amalan istighfar, akan dikeluarkan Allah dari sifat ham dan hazan. Sifat ham berert gelisah yang tidak menentu yang sering melanda kaum wanita. Sifat hazan bererti berdukacita"

c. Istighfar juga memurahkan rezeki. Jangan dianggap rezeki itu hanya dalambentuk wang ringgit atau harta benda. Tetapi ia juga termasuk kesihatan, umur, kasih sayang dan anak-anak. Sedekah tidak semestinya dalam bentuk wang ringgit. Sedekah juga termasuk:

1. Tuturkata/percakapan yang baik. Yang paling utama ialah
terhadap keluarga sendiri. Ertinya tidak menyakitkan hati. Inilah rahsianya bagaimana hendak menambat hati suami. Diriwayatkan, Saidatina Khadijah ra,isteri Rasulullah SAW yang pertama, tidak pernah menyinggung hati Rasulullah walau sedikit pun. Sepanjang hayat baginda SAW, hati baginda dipenuhi dengan Khadijah, sehingga sering menyebut nama beliau.Kadangkala hingga menimbulkan perasaan cemburu dikalangan isteri-isteri baginda. Diriwayatkan juga, Jibril as setiap kali selepas memberi wahyu kepada Rasulullah sebelum meminta diri, selalu mengirim salam kepada Khadijah. Suatu hariRasulullah SAW telah bertanya beliau, dan jawab Jibril, "Khadijahlah satu-satunya perempuan yang Allah SWT berkenan tuturkatanya".

2. Memberi salam.

3. Memaniskan wajah.
Juga terutamanya kepada ahli keluarga. Rasulullah SAW pernah bersabda, "Kamu senyum sahaja pun sudah menjadi sedekah." Terdapat juga suatu syair Arab yang berbunyi :

"Nak buat baik, sangatlah mudah, Maniskan wajah, lembutkan lidah." Maka setelah diberi peringatan oleh Rasulullah SAW marilah kita bertafakkur dan bermuhasabah diri-diri kita. Sekiranya terdapat sifat-sifat buruk yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka itu, maka eloklah kita mengubah sikap kita dari sekarang..
"SAMPAIKANLAH WALAU SEPOTONG AYAT -Sabda Rasulullah SAW"

والسلام


Friday, June 4, 2010

KAPAL MAVI MARMARA DISERANG ISRAEL!!

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم


Hanya Allah sahaja yang tahu derita rakyat bumi palestin.. sedang armada datang untuk menghulurkan misi bantuan kemanusiaan dari.. israel laknatullah telah menyerang kapal Mavi Marmara yang dalam perjalanan ke Gaza..ada yang telah syhid dan cedera... ini adalah sedikit maklumat yang cik mashy dapat dari

"Jumaat, 04/06/2010 – Rejim Zionis membuat pengakuan secara rasmi, melalui kenyataan Menteri pertahanannya, Ehud Barak, berkenaan pembunuhan secara kejam yang mengerikan terhadap para aktivis antarabangsa di atas armada “kebebasan”, pada waktu subuh, hari Isnin (31-5), dimana puluhan dari aktivis keamanan tersebut telah jatuh syahid dan cedera, dan beliau mengesahkan lagi bahawa tentera zionis telah melaksanakan apa yang telah diperintahkan kepada mereka.

Ehud Barak berbangga dengan tindakan tentera laut Israel, diatas kejayaan mereka melaksanakan operasi penangkapan armada “kebebasan”, yang telah menyebabkan sembilan belas orang terbunuh dan lima puluh yang lain cedera serta menahan beratus-ratus aktivis antarabangsa. Beliau menambah lagi bahawa “tentera laut Israel telah melakukan tindakan yang teliti atas tanggungjawab yang diberikan pada mereka dalam berurusan dengan penumpang armada kebebasan, “katanya.

Media Zionis menyiarkan kenyataan Barak, pada hari Rabu (2 / 6), yang dibuat untuk ahli unit komando, “Shalit 13″ yang telah melakukan serangan terhadap armada kebebasan: “Aku datang untuk mengucapkan terima kasih kerajaan,” Israel “, dan untuk menyatakan pada kamu semua “Israel mengucapkan terima kasih atas kamu semua “...

cik mashy sangat tersentuh..terasa marah dan cemas apabila mendapat tahu berita ini melalui sms dari sebelum mereka diserang sehingga diserang .. hanya doa yang mampu dihulurkan...antum2 semua bolehlah klik di link tersebut untuk mengetahui maklumat dan berita lebih lanjut mengenai kejadian tersebut..

والسلام



video

Sunday, May 16, 2010

~sayang mak!!~


بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

alhamdulillah..
bersyukur cik mashy masih diberi kesempatan untuk menjenguk blog..yang sudah sekian lama ditinggalkan..sejak pulang cuti sem 1 week ari 2 lg...kre hanpir 5weeks da tinggalkan blog..hehe..
ok..gonna miss me x?? hehe

1stly.. cik mashy mmg nak postkan ucapan buat emak cik mashy yang tersayang...sebenarnya hari ibu da lepaskan iaitu pada 9 mei...but buat diri ini..every day is mothers day...
tak dapat digambarkan betapa mulianya hati seorang ibu...sayang seorang ibu tiada tolak bandingnya...sekarang Alhamdulillah Allah telah membuka pintu hati ini tentang betapa besarnya pengorbanan seorang ibu...MasyaAllah..memang tidak dapat dibalas...

cuba lihat disekeliling kita...dan yang penting diri kita sendiri..bila sudah berjaya sibuk pula dengan kerja...pernahkah kita hargai pengorbanan dan kasih sayang ibu kita?? setandingkah dengan hubungan seorang sahabat yang diungkapkan "ukhwah fillah abadan abada"? sehebatkah hibungan dengan pasanagn kekasih yang sering diungkapkan "i love u so much"???...buat sahabat dan diri ini..letakkan lah cinta kita ditempat yang sepatutnya dan selayaknya..
ini ada sepotong lirik yang cik mashy ambil dari sebuah lagu...

"cinta yang sejati hanya cintakan Illahi..cinta ayah bonda tulus suci selamanya..
cinta kan saudara masa berada hanya sementara..cinta sesama insan...subur kan dengan ketaqwaan.."










Friday, May 7, 2010

~usrah...usrah...~

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم



emmm..syukur sngat dapat sampai di kuis dengan selamat..actly memang nak datang kuis awal..coz nak settle kan urusan berkaitan usrah..tp kita hanya merancang Allah yang menetukan..so ade kerja hal laen pulak.. cter tentang usrah nie timbul ble result sahabat2 cik mashy fail..mereka tu anak buah usrah cik mashy..sistem usrah di sini plak kalau seorang je anak buah fail naqib/naqibah turut fail.. risau la jugak kn..tp bila da makin ramai yg bgtau dan sms cik mashy tentang kefailan result usrah..tetiba aje hati nie jd xrisau..bukannye ape.. senior pernah bgatau cik mashy yg 1 sem diorg pernah fail...msalah ni mby berkaikat 'keep in data'..so mmg beto la..coz td cik mashy pergi ke JPM..jumpa dgn dekan fakulti..so die ckap 'nie bukan salah kamu n nie suma masalah keep in data'..so betul la anggapan cik mashy... cuma yang perlu buat untuk settle kan result nie.. cik mashy kena kumpulkan semua nama sahabat2 yang fail..just tuk semester cik mashy jela..hehe..

before datang kuis..time kt umah da pening kepala memikirkn mcm mne nak settlekan benda nie..so..bila da call sana..call sini..adalah sahabat mpm cik mashy bgtau yg ustaz suruh kumpulkan suma name 2...hehe...kini semua di hujung jari...cik mashy gunakan kemudahan semaksimum mungkin...melaluli laman sosial yang femous pada masa kini 'facebook' & sms.. masa di beri 3 hari utk collect suma nme2 yang fail..wah!! 24jam pertama..hp cik mashy bunyi xhenti2..hehe..terima nama n no matrik..pen dan kertas sentiasa di tangan..hehe..

masalahnye semester cik mashy 98 orang..yang fail 97/98..hehe..kre mejoriti la 2... so..mmg kena korban la skit.. n submit name 2 at monday next week..anyway..thanks 2 ustaz coz give cooperate...Alhamdulillah..masalah nie da 80% hampir settle..=)..

والسلام

Tuesday, April 20, 2010

~terima kasih sahabat....

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

salam sayang buat sahabat2 yang banyak support cik mashy...terharunya..sedihnya..rindunya..

cik mashy terharu sebab banyak sangat kekurangan pada diri yang kita sendiri xnampak dan ditegur kejalanNYA...Allhamdulillah masih diberi peluang untuk berubah...sesiapa yang tiada ilmu tapi tetap mencari untuk berubah lebih baik dari ada ilmu tetapi tidak mahu berubah..

cik mashy sedih sebab terlalu pendek setiap pertemuaan kita...tapi apa2 pn itulah lumrahnya..setiap pertemuan pasti ada perpisahan...jika bersahabat kerana Allah walaupun seminit cuma..pasti ukhwahnya abadi selamanya..

cik mashy rindukan kenangan2 lalu..bila di ingatkan rasa2nya baru semalam bersama...dr zaman sekolah PASTI AL-HIDAYAH,SK BALOK,SMA AL-FALAH,SMK PELABUHAN n now KUIS..

eh...tiba2 pulak teringat kamu sume2..walaupun hanya beberapa minggu hendak masuk kuis..tapi tak sabar rasanya nak face to face...a.k.a.. i miss u all... especially at dorm A106 time sem 3(k.sal,k.milah,k.ju,k.mal,ira n iza xlupa k.mira jgk yg selalu lepak2 dibilik kami..:)...)...
hope u all always success in our life...ameen...

والسلام

~nak cut lagu??..cara senang je..~

بسم الله الرحمن الرحيم

assalama'alaikum sume2,

mlm ni cik mashy nak bg tau lau serba sedikit mcm mne nak cut lagu2 yang kita suka dengan cara yang paling mudah..xperlu lah guna mane2 software utk cut lagu..mcm leceh la plak nak cri benda 2 kn...hehe..sbenarnya cik mashy mmg suka cut2 lagu nie just tuk buat lagu2 msg or ringtone..

tp yang pastinya siapa2 yang ada laptop pasti movie maker dah di install kan.. jadi tuk cut lagu kita guna la movie maker 2..

ok,caranya..
  • 1st step klik 'movie maker'...
  • 2nd step klik la import media untuk pilih lagu yang hendak di cut..
  • 3rd pilih lagu yang dimasukkan tadi, tekan right klik dan klik pada 'add to timeline'
  • 4th just tolak row tu di timeline di time mne yang rase2 lagu best...dan timeline lagu boleh dipendek di row hadapan dan belakang..
  • 5th tarik lagu di timelime 00:00 dan dengar dlu lagu sebelum di save kan.
  • 6th nk save klik 'this computer' di task sebelah..kemudian tekan je next3...sampai finish.. so ley dengar...:)
cik mashy da bnyak cut lagu2 maher zain.. n lagu2 nasyid lain...hehe~
ok..selamat mencuba:)..

والسلام

Saturday, April 17, 2010

~YaAllah..ini adalah ujianMu..tabahkan hati ku~

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم

slamat pagi sume2,
cik mashy sedih..terkilan..hampa..moody..mcm tak percaya..tp da tengok result 2..YaAllah..mmg ini ujian Mu buat hambaMu ini..

semalam cik mashy kuar pg beli mkana kt kedai tiba2 dpt call dr sahabat yg praktikal di Ampang n mengatakan result da keluar.. wah!! mmg excited+nervuos=shivering.. tp sebelum 2 ada kabar2 angin result sem 4 kli nie sume drop.. + takut..coz ramai da yg xdekan.. (dalam hati hope2 masih dekan..dan tak terlalau drop)
bila da tengok..emm..mmg betul..result cik mashy da drop sngt2..da xdekan..pape pn alhmdulillah still 3. smthing above..sabar jela..bley katakan mejoriti result sahabat2 menurun...mby carry subjek yg susah skit obstetrik n gyneacology..n kt yang OSCE yang 6 kredit hour 2..huh!....tp nk buat mcm mnekn.. mula tngok mcm xpercaya ngn apa yang diushakn.. tp Allah lebih adil..mby ada kelemahan yang perlu di perbaiki dan perlu berusaha lagi..
tak apa lah cik mashy redha je.. 2 tandanya ujian dr Allah..
bagi cik mashy ujian yang datang bukan melumpuhkan kita tetapi memberi semangat yang lebih kuat dalam diri kita..dan hidup kita xsemestinya di atas..ada masa kita pasti berada di bawah jgk..yang penting redha n kuat semangat...chayok!! cik mashy..:)..
bkn ape..nk motivasi diri sendiri...hehehe..apa pn cik mashy sayang mak ..coz bagi cik mashy semangat..n gembirakan cik mashy time cik mashy sedih..love u my mum!! mmmmmuuuuuaaahh!...;) tak lupa pada insan dan teman2 yang cik mashy sayang coz sentiasa bg sokongan dan doa...thnks ya...cik mashy sentiasa doakn kejayaan kalian sumua...

والسلام


~bakat separuh terpendam... ;)> ~

بسم الله الرحمن الرحيم

salam,

next week mak aku suh balik...ermm..mesti letih coz ari tu hari jumaat..dan hari terakhir aku praktikal dihospital tengku ja'afar seramban..tuk short sem 4 kali nie...tiket bas pun tak beli lagi..biasa along belikan..tapi along sibuk la..tgh final exam..rasa2nye ada tiket on the spot ke kuantan tak yee...

semangatnye mak ku !!hehe...yela mak suh balik coz 25/4 ade audition nasyid tuk wakil nisa' pahang..(mcm best je sore aku nie..katak dgr pon colleps..ngee~)..tapi audition kali nie..laki langsung xterlibat..buat pun kat dewan kecil yg tertutup..abah aku nak datang tengok pun mak aku cakap xleh!!..that why mak aku bagi..lau ade laki..emmm langsung xley...coz aku kn da grow out..aurat la...

bukan ape da lame da tak voice out..hehe..time menengah dlu pernah jugak la terlibat dalam industri muzik nie....wakil sekolah jer...lau best msti da wakil malaysia kan..hehehe..tapi mak aku tetap faham ngn hobi aku yg ske bernasyid dalam rumah..hehe..at the and..ngn adik2 n along pun follow jgk..hehe..

so..mak aku suh pilih 2 lagu...tapi aku ngh pening2 nak pilih lagu ape..rase2 lagu ape yek?? aku ske lagu maher zain.. ;).hehe..urban skit..tp mby kt kmpung aku 2 x femous lg lgu nie..jd..aku bawak lagu yg biasa penduduk kt umh aku dengar la...hehe..

memendangkan pilihan lagu adalah universal..n semua kaum hawa yg berumur 15-40 bolah terlibat.. aku dengar cter anak jiran aku nak masuk jgk..n nak nyanyi lagu ella..umur pun cukup2 15..wah!! mesti hebat die kan..n adik aku pun nak bersaing ngn aku...ish2.. nie vs adik beradik lak..hehe..tp xpe la..lau menang 2 org dapat 2 hadiah..hehe..malu la plak..tp mak aku ckp umur yg up dri aku pun ade jgk...

heeemmm...punye la panjang n macam2 rancangkan..tp ngh pk nak masuk ke x audition nie..hehe..(manusia hanya merancang tapi Allah yang menentukan segalanya)...so.. Insyallah la..hehe..im join..lau x pun im as a judge..lalala~

والسلام


Monday, April 12, 2010

~TakdiR CinTa~ by rossa..

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم
...

salam tuk sume2..:) dah petang kn..ltihnye kaki nie..bru balik dari wad..hehe..tp tiba2 rasa nak kongsi & postkan lirik lagu nie..:)..can touch my our soul..betul x b.i nie..hehe..
sebgai mnusia kita tak lari dari perasaan ingin mencintai dan dicintai..kerana itu adalah lumrah kehidupan kita..cuma cepat atau lambat.. jika ianya hadir...letakkanlah ditempat yang selayaknya..kerana jika kita ikutkan nafsu lesu...ikutkan hati mati..ikutkan rasa..binasa...
"jika kita memelihara hubungan kita dengan Allah...insyallah Allah akan memelihara hubungan kita dengan manusia.."



Rossa – Takdir Cinta


ku tutup mataku

dari semua pandanganku

bila melihat matamu

ku yakin ada cinta

ketulusan hati yang mengulir lembut


penguasa alam tolonglah pegangi aku

biar ku tak jatuh pada sumur dosa

yang terkutuk dan menyesatkan cintaku


reff:

andaikan ku bisa lebih adil

pada cinta kau dan dia

aku bukan nabi yang bisa sempurna

ku tak luput dari dosa


biarlah ku hidup seperti ini

takdir cinta harus begini

ada kau dan dia bukan ku yang mau

oh Tuhan tuntunlah hatiku


penguasa alam tolonglah pegangi aku

biar ku tak jatuh pada sumur dosa

yang terkutuk dan menyesatkan cintaku


repeat reff



Lirik lagu Rossa – Takdir Cinta ini dipersembahkan oleh LirikLaguIndonesia.Net. Kunjungi DownloadLaguIndonesia.Net untuk download MP3 Rossa – Takdir Cinta.






Sunday, April 11, 2010

~wanita dan mangkuk??~

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركته

~"Rasulullah SAW dengan sahabat-sahabatnya - Abu Bakar r.a., ke rumah Ali r.a.

Di rumah Ali, isterinya, Sayidatina Fatimah r.a., puteri Rasulullah SAW menghidangkan mereka madu yang diletakkan di dalam sebuah mangkuk yang cantik.

Semasa menghidangkannya, terdapat sehelai rambut di dalam salah sebuah mangkuk itu.

Rasulullah SAW kemudian meminta kesemua sahabatnya agar membuat suatu perbandingan terhadap ketiga-tiga benda tersebut - mangkuk yang cantik, madu dan sehelai rambut.

Abu Bakar r.a. berkata:

“Iman itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, orang yang beriman itu lebih manis daripada madu, dan mempertahankan iman itu lebih susah daripada meniti sehelai rambut.”

Osman r.a. berkata:

“Ilmu itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, orang yang menuntut ilmu itu lebih manis daripada madu, dan beramal dengan ilmu yang dimiliki lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Ali r.a.. berkata:

“Tamu itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, menjamu tamu itu lebih manis daripada madu, dan membuat tamu senang sampai kembali pulang ke rumahnya adalah lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Fatimah r.a. berkata:

“Seorang wanita itu lebih cantik daripada sebuah mangkuk yang cantik. Wanita yang berpurdah itu lebih manis daripada madu, dan mendapatkan seorang wanita yang tidak pernah dilihat orang lain kecuali muhrimnya lebih sulit daripada meniti sebuah rambut.”

Rasulullah SAW bersabda:

“Seorang yang mendapat taufik untuk beramal adalah lebih can

tik daripada mangkuk yang cantik ini, beramal dengan amal yang baik itu lebih manis daripada madu, dan berbuat amal dengan ikhlas adalah lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Malaikat Jibril a.s. berkata:

“Menegakkan tiang-tiang agama itu lebih cantik da

ripada sebuah mangkuk yang cantik, menyerahkan diri; harta; dan waktu untuk urusan agama lebih manis daripada madu, dan mempertahankan urusan agama sampai akhir hayat lebih sulit daripada meniti sehelai rambut.”

Allah SWT berfirman:

“Syurga-Ku itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik itu, nikmat Syurga-Ku itu lebih manis daripada madu, dan jalan menuju Syurga-Ku adalah lebih sulit d

aripada meniti sehelai rambut.”

....."Raja berkata, 'Datangkanlah dia (Yusuf) kepadaku.' Apab

ila rasul (utusan) datang kepadanya, dia (Yusuf) berkata, 'Kembalilah kepada pemelihara (raja) kamu, dan tanyalah dia, 'Bagaimanakah dengan wanita-wanita yang memotong tangan mereka?' Sesungguhnya Pemeliharaku mengetahui muslihat mereka.'" (Qur'an 12:50)......

aku:

memang terasa diri ini terlalu lemah..terlalu banyak yang tidak dapat ku jaga lagi..tetapi selagi kita masih diberi nyawa..berdiri sebagai khalifah..jom kita sama2 mencari kesempurnaan itu.. usaha + mahu = Allah akan kurniakn hidayah kepada sesiapa sahaja hambanaya...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...